Pohovana hrskava jaja: Doručak kakav sigurno nikada niste pojeli

po Vasa Kuharica

Probali smo jaja na razne načine, ali većinom se držimo klasika poput jaja na oko, kajgane, omleta… Red je došao da isprobamo nešto novo, hrskavo i sočno, jaja na način kakav smo dugo sanjali, ali nismo imali ideju kako ih pripremiti.

Sastojci:

jaja

hljeb

peršun

ruzmarin

timijan

so

mlijeko

brašno

ulje

sirće

Priprema:

  1. Stavite u mikser hljeb, peršun, ruzmarin, timijan i malo soli te sve dobro izmiksajte 2 do 3 minute dok se začini ne sjedine s mrvicama.
  2. Raširite mrvice na pladanj za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 130 stepeni oko 10 do 15 minuta dok se mješavina dobro ne osuši.
  3. U međuvremenu poširajte jaja u vodi. Lonac s vodom, koju ste malo posolili i dodali bijelog vinskog sirćeta, zagrijte do ključanja, a potom razbijte jaje i nježno ga ubacite u vodu. Kuhajte jedno po jedno jaje oko 30 sekundi i potom ih izvadite na krpu da se osuše i malo ohlade.
  4. Jaja uvaljajte u brašno, zatim u mješavinu razmućenog jaja i mlijeka, a potom u prezlu mrvice. Nakon tog postupka još jednom ih uvaljajte u mješavinu jaja i mlijeka te u prezlu.
  5. Dobro zagrijte ulje i pržite jaja 2 do 3 minute. Sredina jaja mora biti tekuća, a korica hrskava.

 

Preporučujemo