Prema receptu velikih kulinarskih majstora: Ovako se priprema savršena tjestenina

po Vasa Kuharica

Tjestenina je omiljeno jelo u gotovo svakom kutku svijeta pa ne čudi to da kulinarski čudotvorci svako malo proučavaju kako ju je najbolje spremiti. Italijani vole pripremati tjesteninu, a posebno složenac od vrste cjevaste paste po imenu – ziti.

Sastojci:

500 grama tjestenine ziti (ili dostupnijih penna)

200 grama brokule

200 grama kelja

200 grama mrkve

500 grama vrhnja za kuhanje

125 grama rastopljenog maslaca

150 grama naribanog punomasnog sira po želji

300 grama mozzarelle

origano, peršun, crveni luk i bijeli luk u granulama

so i biber

Postupak:

  1. U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite višak vode, pa tjesteninu položite na dno u vatrostalnu posudu.
  2. Tjesteninu začinite solju i biberom. Dodajte joj komade kuhane mrkve i brokule, te blanširani i ocijeđeni kelj.
  3. Smjesi dodajte naribani punomasni sir po želji – upotrijebiti možete sve od gaude i edamera do cheddara. Dobro promiješajte sve sastojke.
  4. Preko tjestenine prelijte vrhnje za kuhanje i rastopljeni maslac, te dodajte čajnu kašičicu bijelog luka u granulama. Dakako, možete upotrijebiti i svježi luk.
  5. Dobro promiješajte sve sastojke, i prekrijte slojem mozzarelle.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko pola sata.

 

Preporučujemo