Tjestenina je omiljeno jelo u gotovo svakom kutku svijeta pa ne čudi to da kulinarski čudotvorci svako malo proučavaju kako ju je najbolje spremiti. Italijani vole pripremati tjesteninu, a posebno složenac od vrste cjevaste paste po imenu – ziti.
Sastojci:
500 grama tjestenine ziti (ili dostupnijih penna)
200 grama brokule
200 grama kelja
200 grama mrkve
500 grama vrhnja za kuhanje
125 grama rastopljenog maslaca
150 grama naribanog punomasnog sira po želji
300 grama mozzarelle
origano, peršun, crveni luk i bijeli luk u granulama
so i biber
Postupak:
- U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite višak vode, pa tjesteninu položite na dno u vatrostalnu posudu.
- Tjesteninu začinite solju i biberom. Dodajte joj komade kuhane mrkve i brokule, te blanširani i ocijeđeni kelj.
- Smjesi dodajte naribani punomasni sir po želji – upotrijebiti možete sve od gaude i edamera do cheddara. Dobro promiješajte sve sastojke.
- Preko tjestenine prelijte vrhnje za kuhanje i rastopljeni maslac, te dodajte čajnu kašičicu bijelog luka u granulama. Dakako, možete upotrijebiti i svježi luk.
- Dobro promiješajte sve sastojke, i prekrijte slojem mozzarelle.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko pola sata.