Krompir je dobro poznat izvor ugljikohidrata, no ako ga pomiješate s odličnim izvorima bjelančevine, dobit ćete fini proteinski obrok u kojem će posebno uživati oni koji ne jedu hranu životinjskog porijekla.
Sastojci:
4 velika krompira
150 grama crvene leće
300 grama namaza od indijskih oraščića
1 glavica karfiola
1 luk
3 čehna bijelog luka
1 čajna kašičica soli
500 ml povrtnog temeljca
50 grama svježeg vlasca ili mladog luka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Operite krompir, prepolovite ga i stavite peći s korom u pećnicu s prepolovljenom stranom okrenutom prema dnu papira za pečenje.
- U drugi lim za pečenje stavite cvjetove karfiola te ih pecite oko 30 minuta.
- U tavi izdinstajte komadiće luka i bijelog luka na umjerenoj temperaturi. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- U tavu dodajte crvenu leću i so te povrtni temeljac. Pustite da tekućina prokuha pa zatim ostavite da se leća lagano kuha još 10 do 15 minuta.
- Skuhanu leću pomiješajte s pečenim karfiolom i namazom od indijskih oraščića.
- Kada se krompiri ispeku, pustite da se djelomično ohlade.
- Izdubite dio krompira i pomiješajte s ostatkom smjese. Posolite i pobiberite po potrebi pa njime napunite polovice krompira.
- Vratite krompire u pećnicu na 200 stepeni i zapecite još oko 10 minuta.
- Ukrasite krompire komadićima svježeg vlasca.
Savjet plus:
Ovo je veganski recept, no možete ga modificirati namirnicama životinjskog porijekla. Krompir možete zapeći s komadićima suhog mesa, a umjesto namaza od indijskih oraščića staviti ribani sir.