Proteinska bomba: Zapečeni krompir kojem ne možete odoljeti

po Vasa Kuharica

Krompir je dobro poznat izvor ugljikohidrata, no ako ga pomiješate s odličnim izvorima bjelančevine, dobit ćete fini proteinski obrok u kojem će posebno uživati oni koji ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Sastojci:

4 velika krompira

150 grama crvene leće

300 grama namaza od indijskih oraščića

1 glavica karfiola

1 luk

3 čehna bijelog luka

1 čajna kašičica soli

500 ml povrtnog temeljca

50 grama svježeg vlasca ili mladog luka

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  2. Operite krompir, prepolovite ga i stavite peći s korom u pećnicu s prepolovljenom stranom okrenutom prema dnu papira za pečenje.
  3. U drugi lim za pečenje stavite cvjetove karfiola te ih pecite oko 30 minuta.
  4. U tavi izdinstajte komadiće luka i bijelog luka na umjerenoj temperaturi. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  5. U tavu dodajte crvenu leću i so te povrtni temeljac. Pustite da tekućina prokuha pa zatim ostavite da se leća lagano kuha još 10 do 15 minuta.
  6. Skuhanu leću pomiješajte s pečenim karfiolom i namazom od indijskih oraščića.
  7. Kada se krompiri ispeku, pustite da se djelomično ohlade.
  8. Izdubite dio krompira i pomiješajte s ostatkom smjese. Posolite i pobiberite po potrebi pa njime napunite polovice krompira.
  9. Vratite krompire u pećnicu na 200 stepeni i zapecite još oko 10 minuta.
  10. Ukrasite krompire komadićima svježeg vlasca.

Savjet plus:

Ovo je veganski recept, no možete ga modificirati namirnicama životinjskog porijekla. Krompir možete zapeći s komadićima suhog mesa, a umjesto namaza od indijskih oraščića staviti ribani sir.

Preporučujemo