Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Sarajevska šampita: Kolač koji uspijeva svima samo zbog ovog pravila

po Vasa Kuharica 13/03/2018
1
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Šampita, jednostavan i ukusan kolač, koji se brzo priprema, a još brže pojede.

Sastojci za kore:

šest žumanaca

šest kašika šećera

šest kašika mlijeka

šest kašika ulja

šest kašika brašna

pola vrećice praška za pecivo

Za agdu: 

15 kašika šećera

1 kesica vanila šećera

6 kašika vode

kriška limuna

Snijeg: 

šest bjelanaca

pripremljena agda

Priprema:

  1. Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha. Zatim odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
  2. Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni.
  3. U agdu dodati limun i vanilin šećer.
  4. Zatim napraviti snijeg: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
  5. Umućenim bjelancima dodati toplu agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti. Mutite sve vrijeme dok se peče kora, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.
  6. Preko kore izliti snijeg od bjelanaca, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

 

 

 

Preporučujemo

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Sladoled od kafe

03/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh