Sezonska namirnica: Špinat – bogat je vodom, ima nisku energetsku vrijednost i lahko je probavljiv

po Vasa kuharica

Špinat je jednogodišnja biljka s tamnozelenim nazubljenim ili glatkim listovima. Spada u zeleno lisnato povrće.

Špinat je namirnica bogata vodom, ima nisku energetsku vrijednost i lahko je probavljiva. U špinatu iam 2,2 bjelančevina, 39 posto ugljikohidrata, i 0,3 posto masti. Najveća vrijednost špinata je u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina. Odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, vitamina C, željeza, magnezija, mangana, kalcija, vitamina E.

Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na naš organizam. Špinat također sadrži dobru kombinaciju vitamina B skupine, a oni su važni kod metabolizma ugljikohidrata, jačaju živce, zaslužni su za lijepu kosu, kožu i nokte.

Špinat je značajan izvor folne kiseline, koja ima značajnu ulogu u građi crvenih krvnih stanica i pri trudnoći.

Dijetalna vlakna iz špinata podstiču peristakliku crijeva, smanjuju pojavu zatvora i pospješuju izlučivanje otpadnih tvari iz organizma.

Iako ga možete kupiti tokom cijele godine, njegova sezona traje od marta do maja, te od septembra do oktobra, kada je najsvježiji i ima najbolji ukus.

Svježi špinat kod nas se kupuje na pijacama, zelenih, svježih listova i hrskave stabljike. S obzirom da špinat termičkom pripremom gubi na težini i količini vode , bez obzira na način pripreme, potrebno je kupiti 450 g po osobi. Najbolje ga je odmah pripremiti, a može se čuvati u plastičnoj kesici nekoliko dana.

Smrznuti špinat koji se koristi izvan sezone moguće je nabaviti u trgovinama. Praktičan je, ali je aromom siromašniji od svježeg špinata.

Preporučujemo