Tajne slavnog kuhara Jamieja Oliver: Trik s lukom koji će hrani dati bolji okus

po Vasa kuharica

Jamie Oliver otkrio je trik s lukom koji će hrani dati bolji okus. Čuveni kuhar Jamie Oliver nedavno je na Instagramu otkrio jednostavan, a efikasan trik koji će većini vaših specijaliteta dalji bolji šmek! Vjerujemo da ćete ga isprobati koliko danas.

Naime, slavni Britanac je objasnio kako da luk učinite blažim i riješite se njegove žestine, što će dalje jelima dati finu aromu, bez gorčine ili neprijatnih mirisa.

-Uvijek isperem isjeckan luk prije kuhanja. Tako će postati blaži, a vlaga od pranja dodaje mu posebnu slatkoću tokom kuhanja – napisao je Jamie, a ovaj trik primjenio je dok je pripremao pastu sa tunom.

Oliver je otkrio da je ovaj trik naučio od italijanske koleginice None Rosane, i da zaista daje sjajne rezultate, a pritom je toliko prost!

Oštar miris i gorak ukus rezultat su sumpornih spojeva i tiosulfinata u luku, koji se pojavljuju tek kada isječete luk. Dakle, kada to učinite, luk aktivira svoj odbrambeni sistem temeljen na sumporu, koji odbija insekte i druge životinje kako ga ne bi pojele. Upravo zato – ispiranje isjeckanog luka je sjajna tehnika koja će specijalitete učiniti ukusnijim.

Preporučujemo