http://kuharica.avaz.ba/kuharica/287792/talasa-se-poput-pudinga-a-mekan-je-poput-sundera-japanski-cheesecake-je-kolac-kojem-necete-moci-odoljeti
Talasa se poput pudinga, a mekan je poput sunđera: Japanski cheesecake je kolač kojem nećete moći odoljeti
Famozni japanski cheesecake koji gledamo na društvenim mrežama, talasa se poput pudinga, a mekan je poput sunđera.
Sastojci:
- 50 gr mekog brašna ,
- 30 gr kukuruznig brašna ,
- 130 gr kristal šećera,
- 1 vanilin šećer ,
- 1 prašak za pecivo,
- 6 jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca),
- 60 gr maslaca,
- 180 ml mlakog mlijeka,
- 200 gr krem sira
Priprema:
U staklenu činiju dodati krem sir i mlijeko, topiti na pari dok se sve ne rastopi i sjedini.
Dok je krem vruć dodati maslac i izmiješati da se rastopi. Kremu prekriti folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Razdvojena bjelanca i žumanca staviti u posebne posude.
Tamo gdje su žumanca dodati šest kašika šećera i mutiti dok ne bude pjenušavo.
Dodati ohlađen krem od sira, mlijeka i maslaca, miješati na najmanjoj brzini da se sjedini.
Dodati prašak za pecivo, kukuruzno i meko brašno, zatim mutiti da se sjedini.
U posudi s bjelancima, dodati prstohvat soli i postepeno dodavati preostali šećer i vanilin šećer.
Mutiti dok smjesa ne postane gusta. U smjesu sa žumancima, dodavati kašiku po kašiku bjelanca.
Lagano miješati krem. Staviti u kalup za pečenje. Pripremiti još jedan veći kalup u koji ćete uliti vrelu vodu. Ubacite kalup sa smjesom u veći kalup s vodom.
Zagrijati pećnicu na 150 stepeni. U zagrijanu pećnicu staviti kalupe i peći minimalno jedan sat i 15 minuta.
Čim je cheesecake pečen, ostaviti odškrinutu pećnicu da se kolač polagano hladi.
Posluživanje po želji, a preporučuje se uz sezonsko voće.