Naučnici i farmeri iz SAD došli su do rješenja za problem suza pri sječenju luka, koji već decenijama muči kuhare i zajedničkim snagama su proizveli luk koji ne izaziva suze.
Novi proizvod nosi naziv Sanion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka, na kojem su naučnici radili na farmama u Nevadi i Vašingtonu još od 1980. godine.
Kreatori novog povrća ističu da se potrošači ne moraju brinuti za njegov kvalitet jer ova biljka sadrži sve kao i obični luk, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja i eliminiran je neugodni zadah koji ostaje nakon konzumiranja običnog luka.
Kod rezanja običnog luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, što uzrokuje peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje signal zbog kojeg poteku suze zaštitnice.
Kod Saniona ova pojava je potpuno neutralizirana i što duže stoji u skladištu, efekt suza u očima je sve manji.