Trikovi slavnog kuhara Jamiea Olivera: Ukusna piletina sa sezamovim sjemenkama

po Vasa kuharica

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu rado dijeli recepte koje priprema za svoju porodicu. Među novim receptima je i poboljšana verzija pečenog pileta koju britanski chef priprema s dva netipična sastojka.

Okus pečenoj piletini, naime, unaprjeđuje sa sezamovim sjemenkama i kimchijem. Kimchi je korejska verzija kiselog kupusa koja se začinjava čili papričicama te ima vrlo snažan okus. Jamie Oliver kupovni kimchi iz staklenke pomiješa s nešto vode, ulja, octa i đumbira kako bi dobio pastu za mariniranje mesa. Pastu od kimchija raspodijeli na tri dijela. Jednu trećinu iskoristi za marinadu, drugu za glazuru, a treću kao dressing za salatu.

Sirovu piletinu dobro premaže izvana i iznutra s kimchi pastom te stavi ispeći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 80 minuta. Na pola pečenja pile premaže sa slasnim sokovima od pečenja te doda nešto vode po potrebi. Kada se piletina ispeče, izvadi je iz rola, te je prelije drugim dijelom kimchi paste koju razrijedi s nekoliko žlica meda.

Preko slatko-kisele glazure pospe tostirane sezamove sjemenke, a meso posluži uz rižu i salatu. Da bi dobio preljev za salatu, kimchi pastu pomiješa s kockom tofua, a kremastu smjesu prelije preko korjenastog povrća.

Preporučujemo