Uživajte u slatkim zalogajčićima: Čokoladne kuglice s kokosovim brašnom

po Senan Dervisevic

Kokosovo brašno je dobar izvor laurinske kiseline, zasićene masne kiseline koja podržava imunološki sistem i rad štitne žlijezde. Kao i druge zdrave masti, laurinska kiselina potiče i zdravlje kože. 

Sastojci:

50 g kokosovog brašna

1 kašika kokosovog šećera

1/4 čajne kašičice praška za pecivo

3 jaja

40 g kokosovog ulja

1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

60 g usitnjene čokolade sa što većim postotkom kakaa (min. 75%)

malo soli

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. U posudi promiješajte kokosovo brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i komadiće čokolade. Miješajte dok ne dobijete čvrstu, jednoličnu smjesu.

2. Među dlanovima napravite kuglice i stavite ih na papir za pečenje. Pecite 12-14 minuta, odnosno dok kuglice ne počnu dobivati zlatnu boju.