Za ajvar i prilog: 5 trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika

po Senan Dervisevic

Prionuli ste na izradu zimnice i krenuli i planirate pripremati ajvar, ali pribojavate se trenutka kada ćete morati guliti pečene paprika? Ne brinite, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to odraditi brzo i jednostavno.

1. TRIK S ALUMINIJSKOM FOLIJOM

Ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u pećnici onda koristite aluminijsku foliju. Prije pečenja vrh posude dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste “zarobili” ispod folije odvojit će kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

2. TRIK SA ZDJELOM

Ako paprike pečete u pećnici, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu “hrpu”, prekrijte većom zdjelom i pustite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

3. TRIK S ČAČKALICOM

Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što prije skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.

4. TRIK S PAPIRNATIM RUČNICIMA

Paprike možete peći cijele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom šporetu. Vruću papriku netom nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati ručnik i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike.

5. TRIK S PAPIRNATOM VREĆICOM

Ako prilikom pečenja u domu nemate papirnatih ručnika, poslužit će čvrsta papirnata vrećica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprika stavite u vrećicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano vrećicom odvojite kožu od mesa.

SAVJET PLUS: Kod kupovine paprika birajte one deblje s više mesa. Takve “mesnate” paprike lakše se gule nakon pečenja.