Sastojci:
800 g graha,
500 g luka,
2 lovorova lista,
5 crvenih paprika,
5 paradajza,
2 čehna bijelog luka,
1 mala kašika slatke paprike,
so, biber
2 dl kiselog vrhnja,
340 g kukuruza.
Priprema:
- Grah (prethodno namočen preko noći) kuhati u čistoj vodi dok ne bude na pola kuhan.
- U rerni ispeći paprika dok kora ne bude crna sa svih strana. Izvaditi ih iz rerne, pokriti vlažnom krpom i pustiti da odstoje 10-15 minuta. Dok su još tople, ukloniti koru, košpice i peteljke, izrezati na tanke trakice.
- Luk narezati i ispržiti sa bijelim lukom. Ubaciti isjeckani paradajz i kukuruz. Dinstati poklopljeno desetak minuta, dodati crvenu papriku, so, biber i lovorov list te maknuti s peći.
- Pouljiti vatrostalnu posudu i naizmjenično slagati red graha, red paprika, red luka i paradajza. Završiti s grahom. Preliti s malo ulja i doliti malo vode u kojoj se prethodno kuhao grah.
- Peći u rerni na 180 stepeni, ne miješajući, dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče.
- Po želji preliti umućenim kiselim vrhnjem i ostaviti još u vrućoj, isključenoj rerni 10 minuta.