Zdravi odabir: Kukuruzni hljeb je lijek za cijeli organizam

po Vasa Kuharica

Svi volimo dobar hljeb, a nema boljeg kad je svježe ispečen, pogotovo ako je iz domaće radinosti.

Satojci:

1 kg kukuruznog brašna

1 kg mekanog bijelog brašna

kocka svježeg kvasca

2 kašike meda

1 kašika ulja

malo soli

Priprema:

1. Najprije rastopite kvasac u malo tople vode. U malo tople vode dodajte rastopljeni med, 2 kašike bijelog brašna i 1 dl vode. To sve izmiješajte i ostavite na toplom da se digne.

2. Za to vrijeme kukuruzno brašno prelijte s litrom kipuće vode i dobro promiješajte.

3. Kad postane mlako, izmiješajte s mekanim brašnom na dasci.

4. Sada dodajte kvasac koji se pomalo dignuo te kašiku ulja i so.

5, Sve zajedno izmijesite s litrom mlake vode.

6. Napravite otprilike oblik kalupa. Namastite kalup i stavite u njega tijesto. Tijesto se treba dići malo iznad ruba kalupa.

7. Pecite 10 minuta na 250 stepeni. Nakon toga smanjite temperaturu na 200, pecite oko jedan sat i pritom ne otvarajte pećnicu.

Preporučujemo