Vaš zimski jelovnik bi trebao biti dobro osmišljen. Dobro je imati na umu da umjesto više kalorija trebamo više vitamina, mikroelemenata, makroelemenata, složenih ugljikohidrata i proteina. Jako je važno redovno jesti. Najbolje je imati pet obroka dnevno, tri glavna i dva međuobroka sa trosatnom pauzom između njih. To će omogućiti našim tijelima da očuvaju toplotnu ravnotežu.
Dobro je znati koje namirnice treba jesti i koliko često, kako bi se naše tijelo osiguralo svim potrebnim hranjivim tvarima.
Voće i povrće – osigurava potrebne vitamine i minerale koji povećavaju naš imunitet. Zapamtite pravilo koje nalaže konzumiranje povrća pet puta dnevno. Uključite paradajz, papriku, brokule, prokulice, mrkvu, krastavce, južno voće i jabuke u svojim obrocima. Najbolje je da ih konzumirate sirove, ali također ih možete pripremiti i pari. Koristite smrznuto povrće. Nemojte zaboraviti bijeli luk, jer ima antibakterijska svojstva i jača imunitet.
Riba – pogotovo riba iz slane vode (skuša, tuna, losos) su vrijedan izvor potrebnih aminokiselina iz omega-3 grupe. Oni pomažu pri tjelesnoj zaštiti protiv bakterija.
Meso i mliječni proizvodi – pružaju našem tijelu potrebne proteine. Jedite kvalitetno nemasno meso koje nam pomaže proizvesti više vlastite toplote tokom hladne zime.
Istovremeno, mliječni proizvodi – mlijeko, nemasni sir i jaja pozitivno utječu na metabolizam koji je sklon usporavanju tokom zime i daju našim tijelima vitamin D, tako neophodan kada nema toliko sunca. Proteini bi trebalo da budu uklopljeni u tri glavna obroka tokom dana.
Složeni ugljikohidrati – trebamo izvući 50 posto naše energije iz njih tokom zime. Ugljikohidrati su siti i oni su dobar izvor energije, izvor su vlakana i stimuliraju proizvodnju serotonina koji djeluje antidepresivno. Složeni ugljikohidrati se uglavnom nalaze u integralnom hljebu, smeđoj riži i ječmu. Oni bi trebali biti uključeni u dva obroka tokom dana.
Jednostavni ugljikohidrati – uglavnom se nalaze u slatkišima. Oni brzo zadovolje glad ali nažalost debljaju, i to svi osim meda. Med ima veliki utjecaj na naš imunitet i poboljšava naše raspoloženje. Odrasloj osobi je dovoljna jedna kašika meda dnevno.