Germknedle (Germknodel) su austrijska slastica napravljena od dizanog tijesta, koje se puni džemom ili neki drugim namazom te kuha na pari, a obično poslužuje na prestižnim skijalištima u ovoj zemlji.
Sastojci:
500 grama bijelog brašna
7 g instant kvasca
1 čajna kašičica soli
65 grama šećera
70 grama otopljenog maslaca
250 ml punomasnog mlijeka
1 jaje
1 žumance
1 jaje
½ čajne kašičice ekstrakta vanilije
Sastojci za nadjev:
10 kašičica Nutelle
Priprema:
- Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, so i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatno žumance i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho.
- Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
- Lagano pobrašnite podlogu na kojem ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
- Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite kašičicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite ukupno 10 germknedli.
- Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
- Svaku Germnedlu trebali bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
- Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera.