Sastojci:

 

18 listova gotovih kora za baklavu,
600 gr suhih šljiva,
150 gr sjeckanih oraha,
ulje za premazivanje jufke

 

Agda:

 

5 dl vode, 7 dl šećera, 2 kriške limuna

 

Priprema:

 

  1. Izrežite suhe šljive na pola. Isjeckajte orahe. Uzmite koru i premažite uljem, zatim stavite drugu koru preko i premažite uljem. Treću koru stavite preko i potim dužinom duže strane redajte šljive i pospite orasima. Zarolajte i slažite u tepsiju koju ste prethodno pouljili.

 

  1. Postupak ponovite još pet puta s preostalim korama. Odmah izrežite po želji a zatim premažite uljem odozgo.

 

  1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pecite pitu 45-50 min. Možete staviti dvije kore po vrhu da pita ne bi dobila previše boje. Sklonite te dvije kore posljednjih 15-ak minuta. Pita treba da dobije zlatnu boju.

 

4. Agdu skuhajte tako što ćete staviti vodu, šećer i limun da prokuhaju i lagano da se kuha 10 min. Kad je pita pečena, pomalo je zalivajte vrućom agdom. Ostavite da se ohladi i upije agdu pa servirajte.