Sastojci:

5 glavica bijelog luka,

2 kašike putera,

2 kašike maslinovog ulja,

2 glavice crnog luka,

2 kašike majčine dušice i peršuna,

250 ml pilećeg bujona,

3 šolje iskidanog starog hljeba,

šolja pavlake.

Priprema:

  1. Očistite bijeli luk, prelijte ga s malo maslinovog ulja i umotajte u aluminijsku foliju. Pecite ga 90 minuta u rerni, a zatim ostavite da se malo ohladi.
  2. U međuvremenu u šerpi zagrijte maslinovo ulje i puter. Prodinstajte crni luk desetak minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni bijeli luk. Dobro promiješajte i dodajte malo sjeckane majčine dušice, peršuna, pileći bujon, hljeb i dva litra vode, pa kuhajte deset minuta. Dobro promiješajte mješavinu u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu, pa je vratite u lonac i dodajte malo pavlake, soli i bibera po želji.