Karamel krem ili dulce de leche, koristi se kao preljev ili dodatak za mnoge slatkiše. Dulce de leche u doslovnom bi prijevodu bilo “slatko od mlijeka”. Za ovaj latinoamerički specijalitet potrebno je izdvojiti malo više vremena dok se slatka marmelada ne zgusne.

Sastoji za dulce de leche:

1,5 l mlijeka

500 g šećera

4 vanilin šećera

1 kašika smeđeg šećera

125 g maslaca

½ kašičice sode bikarbone

Priprema:

  1. U široki lonac stavite mlijeko, maslac i šećer pa kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi, a mlijeko počne ključati. Pažljivo dodajte sodu bikarbonu i smanjite vatru.
  2. Kuhajte oko 90 minuta do 2 sata sve dok se mlijeko ne zgusne. Provjerite na tanjiriću da li je krema dovoljno gusta tako da je zagrabite kašičicom i ostavite neka se malo ohladi.
  3. Prelijte u sterilizirane tegle pa ostavite na hladno mjesto.