Sastojci:
300 g mladog graška,
300 g mlade mrkvice,
1 glavica luka,
2 dl pasiranog paradajza,
so i ostali začini po želji
Noklice:
1 jaje,
100 g brašna,
so,
na vrh noža praška za pecivo,
1 kašika suncokretovog ulja.
Priprema:
- Luk oguliti i narezati na kockice.
- U zdjelu staviti 2 kašike ulja i dodati luk. Miješati na vatri dok luk ne postane staklast. Dodati vode (6 dcl), grašak i mrkvicu narezanu na kockice te pasirani paradajz.
- Kad prokuha, kuhati još 15-20 minuta da grašak i mrkvica omekšaju. Staviti po želji soli i drugih začina (peršun, kašičica šećera).
- Za to vrijeme umutiti noklice: U zdjelici razbiti jedno jaje, dobro ga umutiti, dodati ulje, so, brašno i prašak za pecivo. Smjesa se treba teško odvajati od kašike. Kašičicu umočiti u vruću vodu, a potom grabiti smjesu za noklice i ukuhavati u varivo. Kada noklice isplivaju na površinu, varivo je gotovo.