Sastojci:

300 g mladog graška,

300 g mlade mrkvice,

1 glavica luka,

2 dl pasiranog paradajza,

so i ostali začini po želji

Noklice:

1 jaje,

100 g brašna,

so,

na vrh noža praška za pecivo,

1 kašika suncokretovog ulja.

Priprema:

  1. Luk oguliti i narezati na kockice.
  2. U zdjelu staviti 2 kašike ulja i dodati luk. Miješati na vatri dok luk ne postane staklast. Dodati vode (6 dcl), grašak i mrkvicu narezanu na kockice te pasirani paradajz.
  3. Kad prokuha, kuhati još 15-20 minuta da grašak i mrkvica omekšaju. Staviti po želji soli i drugih začina (peršun, kašičica šećera).
  4. Za to vrijeme umutiti noklice: U zdjelici razbiti jedno jaje, dobro ga umutiti, dodati ulje, so, brašno i prašak za pecivo. Smjesa se treba teško odvajati od kašike. Kašičicu umočiti u vruću vodu, a potom grabiti smjesu za noklice i ukuhavati u varivo. Kada noklice isplivaju na površinu, varivo je gotovo.