Da bi skuhali jako dobru ili malo drugačiju kafu, morate znati neke trikove:

  1. Pomiješajte pola kašičice šećera od šećerne trske uz kafu. Zagrijte malo na laganoj vatri, a zatim prelijte vodom. Karamelizirani šećer daje jedinstveni okus i miris.
  2. Za šolju kafe bez taloga, dodajte kašičicu hladne vode u džezvu s kafom i pričekajte pola minute. Zrna kafe će pasti na dno, a nećete morati filtrirati svoje piće.
  3. Šolja hladne kafe za vrući dan – postoji li išta bolje? No, umjesto kockica leda (jer mogu pokvariti okus napitka), bolje je koristiti posebne kockice kafe. Skuhajte nekoliko šolja kafe i zasladite po ukusu. Ohladite kafu i prelijte u kalup za led te zamrznite. Kada poželite hladnu kafu, izvadite nekoliko kockica iz zamrzivača, prelijete mlijekom i uživajte u svom osvježavajućem koktelu.
  4. Kafa postaje jednostavno preukusna ako dodamo začine! Stavite prstohvat kardamoma u džezvu, dodajte đumbir, muškatni oraščić ili štapić cimeta. Zagrijte na laganoj vatri. Skuhajte kao obično kafu i prelijte ovom mješavinom. Piće će apsorbirati okus i aromu začina.
  5. Ako dodate 2-3 kristalčića krupne morske soli u kafu, ojačat ćete aromu i malo omekšati okus jake kafe.
  6. Ako želite dobiti maksimalno bogat i jak okus, maknite džezvu s vatre čim kafa počne ključati i rasti. Skinite pjenu, promiješajte kafu, a zatim džezvu ponovo vratite na izvor topline. Ponovite ovu radnju tri puta.
  7. Kafa ne treba biti samo napitak, može biti i hrana. Skuhajte nekoliko šolja kafe, kada se ohladi do sobne temperature, dodajte vrhnje i prelijte kafu u kalupe za sladoled. I dobit ćete ponovo izvrsno rashlađenje za vruće dane.
  8. Ako želite da kafa dobije mekaniji i baršunast okus, dodajte pola kašičice maslaca prilikom pripreme.
  9. Ako želite kafu bez kofeina, dodajte 2-3 sjemenke kardamoma u džezvu. Ovaj začin uništava kofein bez mijenjanja blagotvornih osobina kafe, a dodaje fin i pikantan miris vašem omiljenom napitku.
  10. Da biste dobili najbolji okus i aromu od mljevene kafe, zagrijte kafu u džezvi na pola minute, na laganoj temperaturi, bez dodavanja vode.