Sastojci za tijesto:

 

100 g glatkog brašna,

50 g smeđeg šećera,

100 g maslaca.

 

Za srednji sloj:

 

100 – 120 g grubo nasjeckanih oraha ili badema,

60 g kokosa,

350 ml namaza od karamele,

2 kašičice ekstrakta od vanilije.

 

Za posipanje:

 

grubo nasjeckana čokolada.

 

Priprema:

 

  1. Ugrijte rernu na 180 stepeni, namastite pleh i blago ga pospite brašnom. U posudi sjedinite komadiće maslaca, brašno i šećer, a zatim tako dobiveno tijesto pecite 10 minuta na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

 

  1. U međuvremenu izmiješajte nasjeckane orahe, kokos i namaz karamele u jednoličnu smjesu. Karamelu ćete dobiti od pola litra punomasnog mlijeka, 20 g maslaca, 150 g šećera, kašičice vanilije i prstohvata soli. Pustite mlijeko da zavri, zatim ga maknite s vatre pa dodajte sve preostale sastojke. Lagano miješajte i nemojte više stavljati na vatru. Ta smjesa također se mora stisnuti, najbolje preko noći u frižideru. Tako dobivenu smjesu jednolično razmažite po napola pečenom tijestu i pecite još 15 minuta.

 

  1. Kad se cijela smjesa malo ohladi, grubo narendajte čokoladu, a kad se sve sjedini, izrežite keksiće.