Pripremite cannole punjene sirom prema tradicionalnom sicilijanskom receptu

Sastojci za tijesto:

2 šoljice pšeničnog bijelog brašna

1 mala kašika mljevenog cimeta

2 kašike kokosovog ulja

1 kašika šećera

pola male kašike soli

pola šoljice vina, desertno suho

1 bjelance

ulje, biljno

Nadjev:

450 g ricotta

225 g mascarpone

pola šoljice šećera u prahu

1 mala kašika estrakta vanile

Za posipanje:

kandirana narandža

Priprema:

  1. U zdjelu blendera stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i so pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šolje vina. Ako vam se tijesto čini presuho, dodajte još malo vina.
  2. Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu. Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat, dva.
  3. Prerežite tijesto na pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvucite. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izrežite što više krugova koje omotajte oko metalnih kalupa za cannole. Premažite bjelancima da se učvrste. Ispržite cannole, ohladite i izvadite kalupe.
  4. Za preliv pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vanilu. Stavite kremu u vrećicu i napunite cannole.
  5. Ukrasite krajeve kandiranom narandžom i pospite cannole šećerom u prahu.