Sastojci:

 

230 g maslaca sobne temperature,

250 g šećera,

3 jaja,

2 kašičice arome vanilije,

300 ml crnog vina (Cabernet sauvignon),

210 g glatkog brašna,

1 kašičica sode bikarbone,

40 g kakaa u prahu,

pola kašičice cimeta,

pola kašičice soli.

 

Priprema: 

 

  1. Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom i aromom vanilije. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte. U zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sodu, kakao, cimet i so. Miksajući smjesu na najmanjoj brzini naizmjenično dodajte suhe sastojke i crno vino.

 

  1. Jednoličnu i glatku smjesu izlijte u dobro namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite 40 minuta na temperaturi od 170 stepeni, s tim da prvih 20 minuta kuglof pečete prekriven aluminijskom folijom.

 

  1. Pečeni kuglof ostavite 15-20 minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premjestite na tanjur za posluživanje. Ohlađeni kuglof pospite kakaom u prahu.