Sastojci:
230 g maslaca sobne temperature,
250 g šećera,
3 jaja,
2 kašičice arome vanilije,
300 ml crnog vina (Cabernet sauvignon),
210 g glatkog brašna,
1 kašičica sode bikarbone,
40 g kakaa u prahu,
pola kašičice cimeta,
pola kašičice soli.
Priprema:
- Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom i aromom vanilije. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte. U zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sodu, kakao, cimet i so. Miksajući smjesu na najmanjoj brzini naizmjenično dodajte suhe sastojke i crno vino.
- Jednoličnu i glatku smjesu izlijte u dobro namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite 40 minuta na temperaturi od 170 stepeni, s tim da prvih 20 minuta kuglof pečete prekriven aluminijskom folijom.
- Pečeni kuglof ostavite 15-20 minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadite i premjestite na tanjur za posluživanje. Ohlađeni kuglof pospite kakaom u prahu.