Sastojci:

1 pile

1 mrkva

3 glavice luka

2 karanfilića

2 papričice

1 grančica majčine dušice

1 list lovora

1 čaša bijelog vina

1 kašičica sušenog miješanog začina

2 paprike

1 kašika maslaca ili margarina

1/8 l svježeg milerama

1 kašičica mljevene paprike

2 kašičice preliva za pečenje u prahu

Priprema:

  1. Oprano i pripremljeno pile staviti u odgovarajuću posudu, dodati mrkvu, jednu oguljenu glavicu luka, karanfilić, papričice, majčinu dušicu i lovor.
  2. Preliti vodom. Dodati bijelo vino i suhi miješani začin. Prokuhati, a zatim kuhati 25 minuta. Izvaditi pile i ostaviti ga da se hladi. Skinuti kožicu i odstraniti kosti.
  3. Isjeći dvije oguljene glavice luka i papriku na kockice i propržiti ih na maslacu ili margarinu. Dodati mileram i papriku i posuti prelivom u prahu. Promiješati, prokuhati, dodati piletinu i lagano zagrijavati.