Sastojci:
1 pile
1 mrkva
3 glavice luka
2 karanfilića
2 papričice
1 grančica majčine dušice
1 list lovora
1 čaša bijelog vina
1 kašičica sušenog miješanog začina
2 paprike
1 kašika maslaca ili margarina
1/8 l svježeg milerama
1 kašičica mljevene paprike
2 kašičice preliva za pečenje u prahu
Priprema:
- Oprano i pripremljeno pile staviti u odgovarajuću posudu, dodati mrkvu, jednu oguljenu glavicu luka, karanfilić, papričice, majčinu dušicu i lovor.
- Preliti vodom. Dodati bijelo vino i suhi miješani začin. Prokuhati, a zatim kuhati 25 minuta. Izvaditi pile i ostaviti ga da se hladi. Skinuti kožicu i odstraniti kosti.
- Isjeći dvije oguljene glavice luka i papriku na kockice i propržiti ih na maslacu ili margarinu. Dodati mileram i papriku i posuti prelivom u prahu. Promiješati, prokuhati, dodati piletinu i lagano zagrijavati.