Sastojci:

250 g maslaca,

150 g šećera,

2 jajeta,

500 g brašna,

prašak za pecivo,

vanilin šećer,

velika konzerva ananasa (830-850 g),

40 g gustina.

Priprema:

  1. Mutite mikserom omeškali puter, šećer i vanilin šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje. Brašnu dodajte prašak za pecivo, polovinu sipajte preko masnoće i malo mutite mikserom, a od druge polovine brašna umutite tijesto. Bit će masno i glatko.
  2. Podijelite ga na dva dijela, svaki stavite u plastičnu foliju i držite u frižideru najmanje sat. Rernu uključite na 200 stepeni, pa ananas ocijedite od soka iz konzerve. Komadiće isijecite što sitnije.
  3. Skuhajte 400 ml soka od ananasa s gustinom. U masu koja izgleda kao puding dodajte ananas i ostavite da se prohladi.
  4. Isijecite dva pek-papira u dimenzijama pleha. Jednu polovinu tijesta istanjite rukama preko papira, polako da se ne mrvi, prekrijte ga folijom u kojoj je bilo i oklagijom izravnajte. Tako, s papirom, prenesite koru u pleh i pecite 10 minuta. Za to vrijeme pravite drugu koru, na isti način. Izvaditi napola pečenu koru, preliti filom od ananasa, pa pokriti drugim slojem tijesta.
  5. Skinuti papir i peći pitu oko 30-40 minuta na 180-200 stepeni, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, sjeći na kocke ili kriške, a prije služenja posuti šećerom u prahu.