Sastojci za tijesto:

2 kašike maslaca,
2 žumanceta,
bjelanace,
4-5 kašika šećera,
šoljica mlijeka,
prašak za pecivo,
4 šolje brašna.

 

Za fil:

1 kg jabuka,
3 kašike šećera,
3 kašike griza,
kesica cimeta,
100 g suhog grožđa,
100 g mljevenih oraha,
kašičica praška za pecivo,
kesica vanilin šećera.

 

Priprema:

 

  1. Maslac i šećer pjenasto umutite kašikom, u to dodajte žumanca i bjelanca, pa nastavite mutiti dok se ne sjedini. Dodajte malo brašna pomiješanog s praškom za pecivo i mlijekom, a zatim još brašna dok se ne umijesi glatko sjajno tijesto koje se ne lijepi.

 

  1. Jabuke ogulite, narendajte i stavite u šerpu da se prodinstaju. Kad omekšaju i masa postane kašasta, dodajte griz, mljevene orahe, grožđice, cimet, vanilin šećer i prašak za pecivo, sve izmiješajte i ostavite da se malo prohladi.

 

  1. Za to vrijeme tijesto podijelite na dva dijela, razvucite oklagijom i jedan dio položite u pleh, pa preko njega stavite fil od jabuka. Preko fila opet razvucite koru i stavite da se peče na umjerenoj vatri oko 45 minuta. Pospite šećerom u prahu i sijecite na kocke.