Ćuftice:

600 g mljevenog mesa,

2 čehna protisnutog bijelog luka,

pola kašičice ljute crvene mljevene paprike,

1 kašičica začina,

so, biber,

3-5 kašika vode.

Za umak:

3 kašike ulja,

150 g luka,

1 crvena paprika,

1 zelena paprika,

1 mala stabljika celera,

200 g šampinjona,

1 kašika oguljenog paradajza u sosu,

150 g kukuruza šećerca,

1 kašika svijetlih grožđica,

2 kašike ljutog ajvara,

1 goveđa kocka,

oko 300 ml vode,

pola kašičice kurkume,

pola kašičice karija,

prstohvat kumina,

pola kašičice cimeta u prahu,

pola kašičice muškatnog oraščića u prahu,

so,

grubo mljeveni šareni biber,

listići bosiljka.

Za kuskus:

250 g kuskusa,

250 ml vode,

1 kašika ulja,

so,

2-3 kašike maslaca,

prstohvat šafrana.

Priprema:

  1. Mljevenom mesu dodati bijeli luk, crvenu ljutu papriku, vegetu, so, biber i malo mlake vode. Sve dobro sjediniti i praviti manje ćuftice.
  2. Na zagrijanom ulju blago propržiti sitno nasjeckani luk, dodati ćuftice i popeći okretanjem.
  3. Dodati na kockice narezanu papriku, šampinjone izrezane na listiće, nasjeckani celer i paradajz u sosu, kukuruz šećerac, grožđice, ajvar, goveđu kocku i zaliti vodom.
  4. Dinstati na laganoj vatri oko 30 minuta, a potom dodati preostale začine i po potrebi još podlijevati vodom da povrće ostane u saftu. Posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati listiće svježeg bosiljka.
  5. Kuskus prilog: Prokuhati posoljenu vodu s 2 kašike ulja, preliti po kuskusu i ostaviti pokriveno nekoliko minuta da nabubri. Viljuškom smrviti, pa dodati maslac i šafran. Servirati vruće i uživati u mirisnom okusu ćuftica i kuskusa.