Nema ništa ljepše nego kad se miris toplog hljeba širi po kući pa još s mirisom maslina, sira i maslinovog ulja.

Sastojci:

250 g brašna

prašak za pecivo

4 jaja

2 dl maslinovog ulja

1 dl suhog bijelog vina

200 g zelenih maslina bez košpica

200 g salame

160 g rendanog tvrdog žutog sira

malo limunovog soka

so, biber

Priprema:

  1. U posudi pomiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini, dodati jaja i dobro izmiješati drvenom kašikom.
  2. Zatim sipati ulje, promiješati, doliti bijelo vino i sok od limuna, blago posoliti i pobiberiti i nastaviti miješati dok smjesa ne postane glatka i homogena.
  3. Oprati zelene masline ispod mlaza hladne vode, ocijediti ih i presjeći na pola po dužini.
  4. Salamu isjeckati na kockice pa zajedno sa maslinama i rendanim sirom dodati u tijesto i dobro izmiješati.
  5. Sipati u podmazani pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 60 minuta.