Nema ništa ljepše nego kad se miris toplog hljeba širi po kući pa još s mirisom maslina, sira i maslinovog ulja.
Sastojci:
250 g brašna
prašak za pecivo
4 jaja
2 dl maslinovog ulja
1 dl suhog bijelog vina
200 g zelenih maslina bez košpica
200 g salame
160 g rendanog tvrdog žutog sira
malo limunovog soka
so, biber
Priprema:
- U posudi pomiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini, dodati jaja i dobro izmiješati drvenom kašikom.
- Zatim sipati ulje, promiješati, doliti bijelo vino i sok od limuna, blago posoliti i pobiberiti i nastaviti miješati dok smjesa ne postane glatka i homogena.
- Oprati zelene masline ispod mlaza hladne vode, ocijediti ih i presjeći na pola po dužini.
- Salamu isjeckati na kockice pa zajedno sa maslinama i rendanim sirom dodati u tijesto i dobro izmiješati.
- Sipati u podmazani pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 60 minuta.