Sastojci za kore:
5 bjelanaca,
puding od vanile,
kašika mljevenog lješnika,
5 kašika šećera,
3 kašike ulja.
Fil:
7 dl mlijeka,
5 žumanaca,
2 pudinga od vanile,
120 g šećera u prahu,
2 kesice vanilin šećera,
100 g maslaca,
2 dl čvrsto mućene slatke pavlake,
3 banane.
Priprema:
- Bjelanca umutite u čvrst snijeg lagano dodajući šećer, zatim ulje, puding u prahu i mljeveni lješnik. Kalup veličine 24 cm obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 25 minuta.
- Koru prohladite i prerežite na 3 jednaka dijela, pažljivo, jer će biti izuzetno tanke. Od ukupne količine mlijeka za fil odvojte 1,5 dl, pa razmutite puding, žumanca i vanilin šećer.
- U provrelo mlijeko ulijte smjesu pudinga i kuhajte dok se potpuno ne zgusne. Kad se fil ohladi, umutite maslac i šećer u prahu, a u drugoj posudi slatku pavlaku. Prohlađenom filu dodajte maslac i šećer i na kraju slatku pavlaku.
- Premažite svaku koricu filom i tanko isječenim bananama. Na kraju tortu premažite filom sa svih strana, po želji ukrasite šlagom ili krupno rendanom bijelom čokoladom.