Sastojci:

vrećica suhe tjestenine,

vezica mladog bijelog luka,

3/4 šoljice blanširanih kriški badema,

pola šoljice  cijelih badema,

maslinovo ulje,

3 kašike maslaca,

kašičica suhog bosiljka,

sok pola limuna,

so, biber,

250 g graška,

pola šoljice ribanog parmezana.

Priprema:

  1. Blanširane bademe staviti u blender i dodati vode koliko treba da ih možete samljeti i napraviti glatku kremu. Dodati usitnjeni bijeli luk pa sve dobro izmiksati da dobijete pastu. Posoliti.
  2. Tjesteninu po izboru skuhati u puno slane vode tako da ostane al dente. Sačuvati tri šoljice škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  3. U dubokoj širokoj tavi zagrijati kašiku ulja i kašiku maslaca. Na ulje dodati pire od badema i pustiti da krčka oko tri minute da se malo zgusne. Dodati škrobnu vodu, još malo posoliti i pobiberiti. Dinstati još tri minute, pa dodati grašak i tjesteninu.
  4. Kuhati koliko treba da grašak omekša. Na kraju umiješati preostali maslac, limunov sok, bosiljak i nanu. Posuti ribanim parmezanom i začiniti svježe mljevenim biberom.
  5. Na suhoj tavi popržiti cijele bademe. Grubo ih usitniti nožem pa njima posuti tjesteninu prije serviranja.