Sastojci:
4,5 šoljice sjeckanog paradajza ili pelata sa sokom,
pola šoljice pinjola,
4,5 kašike maslinovog ulja,
pola šoljice sitno nasjeckanog luka,
4 čehna bijelog luka,
1 kašičica sjemenki komorača (anis), usitniti u plastičnoj vrećici,
1/3 kašičice suhe usitnjene ljute paprike,
pola šoljice usitnjenog svježeg bosiljka,
1/3 šoljice suhog bijelog vina,
1 kašičica suhog origana,
svježe mljeveni crni biber.
Priprema:
- Jednu šoljicu paradajza usitniti u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodati pinjole i miksati do glatke smjese, oko jednu minutu.
- Zagrijati ulje u većoj posudi, dodati luk, bijeli luk, sjemenke komorača i ljutu papriku. Dinstati oko 5 minuta dok luk omekša.
- Umiješati preostalu količinu paradajza, 2 kašike usitnjenog bosiljka, vino i origano. Zatim dodati i paradajz s pinjolima te promiješati. Kada čorba prokuha, nastaviti kuhati na laganoj vatri još 5-6 minuta da se arome povežu.
- Začiniti solju i biberom te po želji dodati još ljute paprike. Prije serviranja posuti preostalim bosiljkom.