Sastojci:

300 g brašna,

175 g putera,

75 g šećera,

1 jaje,

1 kašika vode.

Krema:

300 ml vrhnja za kuhanje,

100 g šećera,

50 g brašna,

3 jajeta,

1 kg jabuka,

50 g putera,

50 g šećera,

1 kašika cimeta.

Priprema:

  1. Od brašna, šećera, putera, jajeta i vode umijesite tijesto. Utisnite u kalup i izbušite viljuškom. Pecite u rerni zargijanoj na 200 stepeni 25 minuta. Pustite da se ohladi.
  2. Vrhnje za kuhanje stavite da proključa i umutite sa šećerom, brašnom i jajima. Mutite i vratite na vatru dok se ne zgusne.
  3. Jabuke ogulite i izrežite pa izdinstajte sa šećerom, cimetom i puterom. Poredajte ih u koru od pite pa zalijte kremom. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 25 minuta.