Sastojci za tijesto:
600 g oštrog brašna,
2 jaja,
prašak za pecivo,
2 kašike šećera,
prstohvat soli,
300 g putera ili margarina.
Za fil:
med,
100 g mljevenog rogača,
džem od smokve,
desetak suhih ili svježih smokvi.
Priprema:
- Umijesite tijesto od brašna, putera, šećera, soli, jaja i praška za pecivo. Jaje dodajte i umijesite tek kad se brašno i puter mrvičasto sjedine. Oblikujte kuglu, zamotajte je i stavite u frižider pola sata.
- Dvije trećine tijesta istanjite oklagijom i stavite na radnu površinu, a jednu trećinu ostavite za vrh pite. Pomiješajte mljeveni rogač s džemom od smokve i medom, fil razmažite po tijestu, pitu pokrijte preostalom jednom trećinom tijesta pa poredajte suhe ili svježe smokve. Pecite 20 minuta na 220 stepeni.