Za tijesto:
400 g glatkog brašna,
4 jajeta,
malo soli,
100 ml mlijeka,
200 g špinata.
Za fil:
250 g žutog sira,
2 kašike svježeg sjeckanog bosiljka,
2 kašike sjeckanog peršuna,
pola kašičice muškatnog oraščića,
50 g parmezana,
malo soli.
Za umak:
250 ml slatkog vrhnja,
glavica luka,
čehno bijelog luka,
20 ml bijelog vina,
so,
kašika maslinovog ulja,
20 g maslaca,
50 g žutog sira.
Priprema:
- Očišćen špinat kratko prokuhati, ispasirati, dodati brašno, jaja, mlijeko i so i zamijesiti tijesto. Ostaviti da malo odstoji, potom tijesto razvaljati na pobrašnjenoj dasci i rastanjiti na debljinu noža. U zavisnosti od željene veličine raviola sjeći tijesto na kvadrate i puniti filom.
- Za fil sir u listićima isjeći na kockice, pomiješati sa začinima, staviti na raviole i dobro ih pritisnuti na krajevima.
- Raviole kuhati desetak minuta u kipućoj slanoj vodi pa ocijediti.
- Na maslinovom ulju i maslacu prodinstati sjeckani bijeli i crni luk, dodati vino, a onda i vrhnje i sir. Na tihoj vatri miješati umak dok se sir ne istopi i njime preliti raviole.