Sastojci:

1,5 kg orade,

so, biber,

1,5 kg krompira,

150 ml maslinovog ulja,

200 ml bijelog vina,

peršun,

3 čehna bijelog luka,

ruzmarin,

lovorov list,

limunov sok,

mješavina suhog začina.

Priprema:

  1. Oradu očistiti, uzdužno zarezati i posuti solju i biberom.
  2. Krompir narezati na kriške, malo posoliti i pouljiti, pa izmiješati. Zatim ga staviti u pleh, pa po njemu složiti pripremljenu ribu i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Peći oko 50 minuta uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja ribu po potrebi prekriti aluminijskom folijom.
  3. U međuvremenu pripremiti mješavinu od vina, malo vode, ulja, nasjeckanog peršuna, bijelog luka, ruzmarina, lovorovog lista, limunovog soka, soli, bibera i začina.
  4. Pri kraju pečenja ribu preliti pripremljenom mješavinom.