Sastojci:
1,5 kg orade,
so, biber,
1,5 kg krompira,
150 ml maslinovog ulja,
200 ml bijelog vina,
peršun,
3 čehna bijelog luka,
ruzmarin,
lovorov list,
limunov sok,
mješavina suhog začina.
Priprema:
- Oradu očistiti, uzdužno zarezati i posuti solju i biberom.
- Krompir narezati na kriške, malo posoliti i pouljiti, pa izmiješati. Zatim ga staviti u pleh, pa po njemu složiti pripremljenu ribu i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Peći oko 50 minuta uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja ribu po potrebi prekriti aluminijskom folijom.
- U međuvremenu pripremiti mješavinu od vina, malo vode, ulja, nasjeckanog peršuna, bijelog luka, ruzmarina, lovorovog lista, limunovog soka, soli, bibera i začina.
- Pri kraju pečenja ribu preliti pripremljenom mješavinom.