Sastojci:
2/3 šoljice smeđe riže,
200 g vrganja,
4 kriške suhog mesa,
pola glavice luka,
2 čehna bijelog luka,
2 kašike mirina (vrsta vina od riže),
začin,
150 ml vrhnja,
peršun,
so,
maslinovo ulje.
Priprema:
- Na vrućoj tavi zagrijati maslinovo ulje. Poprži sitno nasjeckani luk dok ne uvene. Dodati sjeckani bijeli luk i kratko popržiti da ne izgori.
- Dodati rezane vrganje i pržiti ih 10 do 15 minuta.
- Rižu prethodno skuhati u vodi.
- Na vrganje dodati izrezano suho meso. Pržiti dvije minute, pazeći da se suho meso ne presuši.
- Na to staviti kuhanu rižu, i ako je presuha, podliti s malo vode. Dodati vrhnje i lagano promiješati.
- Kuhati još 10-ak minuta podlijevajući vodom po potrebi. Na kraju začiniti mirinom i začinom.
- Rižoto poslužiti posuti sjeckanim peršunom.