Sastojci:

2/3 šoljice smeđe riže,

200 g vrganja,

4 kriške suhog mesa,

pola glavice luka,

2 čehna bijelog luka,

2 kašike mirina (vrsta vina od riže),

začin,

150 ml vrhnja,

peršun,

so,

maslinovo ulje.

Priprema:

  1. Na vrućoj tavi zagrijati maslinovo ulje. Poprži sitno nasjeckani luk dok ne uvene. Dodati sjeckani bijeli luk i kratko popržiti da ne izgori.
  2. Dodati rezane vrganje i pržiti ih 10 do 15 minuta.
  3. Rižu prethodno skuhati u vodi.
  4. Na vrganje dodati izrezano suho meso. Pržiti dvije minute, pazeći da se suho meso ne presuši.
  5. Na to staviti kuhanu rižu, i ako je presuha, podliti s malo vode. Dodati vrhnje i lagano promiješati.
  6. Kuhati još 10-ak minuta podlijevajući vodom po potrebi. Na kraju začiniti mirinom i začinom.
  7. Rižoto poslužiti posuti sjeckanim peršunom.