Sastojci za kore:

 

6 bjelanaca,

320 g šećera,

1 kašičica sirćeta,

2 kašičice gusnella,

kašika kakaa.

 

Sastojci za kremu:

 

4 žumanceta,

480 ml mlijeka,

kašičica kafe,

100 g šećera,

50 g gusnella,

30 g maslaca,

kašika ekstrakta vanilije,

40 ml vrhnja za šlag.

 

Dodaci:

 

Višnje iz kompota,

naribana čokolada.

 

Ganache:

 

60 g čokolade za kuhanje + 50 ml vrhnja za šlag, otopljeno u mikrovalnoj i ohlađeno.

 

Priprema:

 

  1. Razdvojite bjelanca od žumanaca. U loncu zagrijte mlijeko, 50 g šećera, ekstrakt vanilije i kafu. U drugoj zdjeli izmiksajte drugih 50 g šećera i gusnell sa žumancima, dok ne budu pjenasti i svjetliji u boji. Kada mlijeko zavrije, dodajte u žumanjke, mješajući, kako ne biste dobili kajganu.

 

  1. Vratite u lonac i miješajte bez prestanka dok se gusnell ne aktivira. Nakon što se smjesa zgusne. Kuhajte još dvije-tri minute kako bi se gusnell potpuno aktivirao i kako ne biste imali brašnast okus. Prebacite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu i stavite da se hladi.

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Za kore izmiksajte bjelanca u čistoj metalnoj ili staklenoj zdjeli s prstohvatom soli. Kada počne biti pjenasto, polako dodajte šećer dok se ne rastopi i dok smjesa ne bude pjenasta i sjajna. Lagano mikserom umiješajte sirće i gusnell. Na papiru za pečenje nacrtajte krugove od oko 20 cm promjera ili jednostavno izlijte smjesu “od oka”.

 

  1. Prije nego što stavite smjesu na pleh, u nju lagano umiješajte kakao u prahu, ali ne u potpunosti, već da bude prošaran kroz smjesu. Kad stavite kore u rernu, spustite temperaturu na 140 stepeni i pustite da se kore suše 60-75 minuta. Ako su vam kore na dva nivoa u rerni, nakon 30-ak minuta zamijenite plehove. Nakon pečenja ostavite da se suše u ugašenoj rerni još barem tri sata.

5. U ohlađenu kremu lagano umiješajte prethodno napravljen šlag od vrhnja za šlag. Ocijedite višnje iz kompota te naribajte čokoladu nožem ili spravicom za guljenje jabuka. Između svakog sloja stavite malo kreme, višanja i ganachea, a na vrhu napravite lijepo brdo svih sastojaka i naribane čokolade. Ostavite u frižideru nekoliko sati da se okusi razviju.