Sastojci za biskvit:

 

225 g ulja,

100 g oraha – nasjeckanih,

225 g smeđeg šećera,

1 kašičica praška za pecivo,

prstohvat soli,

225 g glatkog brašna,

2 kašike instant espressa rastopljenog u 2 kašičice vruće vode,

4 jaja.

 

Za kremu:

2 jaja, 220 g šećera u prahu,

250 g maslaca,

70 g krem sira,

3 kašičice ekstrakta kafe,

2 kašičice instant espressa rastopljenog u 1 kašičici vruće vode.

 

Priprema:

 

  1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Namastite pleh za tortu. Za biskvit, prvo pomiješajte prašak za pecivo, so i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u kalup za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga.

 

  1. Napravite glazuru. Jaja i šećer rastopite na pari. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s pare i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kafe i espresso. Glazuru ohladite oko 2 sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini.

 

  1. Trećinu glazure rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak glazure rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte s malo sjeckanih oraha.