Sastojci:

 

800 g graha,
500 g luka,
2 lovorova lista,
5 crvenih paprika,
5 paradajza,
2 čehna bijelog luka,
1 mala kašika slatke paprike,
so, biber
2 dl kiselog vrhnja,
340 g kukuruza.

 

Priprema:

 

  1. Grah (prethodno namočen preko noći) kuhati u čistoj vodi dok ne bude na pola kuhan.

 

  1. U rerni ispeći paprika dok kora ne bude crna sa svih strana. Izvaditi ih iz rerne, pokriti vlažnom krpom i pustiti da odstoje 10-15 minuta. Dok su još tople, ukloniti koru, košpice i peteljke, izrezati na tanke trakice.

 

  1. Luk narezati i ispržiti sa bijelim lukom. Ubaciti isjeckani paradajz i kukuruz. Dinstati poklopljeno desetak minuta, dodati crvenu papriku, so, biber i lovorov list te maknuti s peći.

 

  1. Pouljiti vatrostalnu posudu i naizmjenično slagati red graha, red paprika, red luka i paradajza. Završiti s grahom. Preliti s malo ulja i doliti malo vode u kojoj se prethodno kuhao grah.

 

  1. Peći u rerni na 180 stepeni, ne miješajući, dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče.

 

  1. Po želji preliti umućenim kiselim vrhnjem i ostaviti još u vrućoj, isključenoj rerni 10 minuta.