Jednostavan i brz za pripremu, ovaj biskvit kolač s aromatičnim začinima neodoljivo podsjeća na omiljene medenjake, ali pripremljen na ovaj način bit će daleko mekši i sočniji. Sadrži pet sezonskih začina, med i limun, a sjajno se slaže sa šoljicom baš svakog toplog napitka.
Da biste u potpunosti uživali u slatkim okusima, dodajte mu tučeno slatko vrhnje ili kremu od krem sira. Također, odlično će se složiti još vruć s kuglicom sladoleda od vanilije.
Sastojci:
200 g smeđeg šećera
80 g meda
1 kašika đumbira u prahu
2 kašičice cimeta
2 kašičice praška za pecivo
220 g brašna
225 g maslaca
200 ml mlijeka
3 jaja
sok pola limuna
prstohvat mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat bibera
soli
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte smeđi šećer, med, đumbir, cimet, prašak za pecivo, so, muškatni oraščić, klinčić, biber i jaja. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Otopite maslac, pa ga dodajte smjesi.
- Dodajte brašno, a na kraju i mlijeko koje ste pomiješali s limunovim sokom.
- Dobro pomiješajte kako biste razbili grudice i prebacite u kalup za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pecite kolač oko pola sata, dok ne postane čvrst.
- Ohladite i poslužite.