10 afrodizijaka koji se mogu naći u svakoj kuhinji

po Senan Dervisevic

Ako želite dodatno začiniti svoj ljubavni život, hranu obogatite “magičnim”’ namirnicama koje će zagarantirano potaknuti vaš seksualan život. 

Za prirodnim afrodizijacima ne trebate tragati po egzotičnim prodavnicama, dovoljno je da zavirite u vlastitu kuhinju. Tamo ćete naći sve što je potrebno. Tajna se krije u samim namirnicama koje na prvi pogled izgledaju sasvim obično, stoga ih je potrebno znati prepoznati. Nakon što otkrijete da se vaš ljubavni žar krije u kuhinjskom ormariću, sigurni smo da navedene namirnice nećete moći “izbiti” iz glave.

Čokolada – Senzualna, od okusa do mirisa, čokolada je puna feniletilamina, iste hemije koju tijelo oslobađa tokom seksa. Ono također potiče proizvodnju dopamina, spoja koji u ljudskom mozgu funkcionira kao neurotransmiter i prethodnik drugih procesa uključujući adrenalin. Obzirom da je čokolada s većim udijelom kakaa zdravija, predlažemo da se držite što tamnije to bolje.

Med – Nastaje oprašivanjem i simbol je rađanja. Čak je i pojam medeni mjesec dobio naziv po medovini, alkoholnom piću namjenjenom sretnim mladencima. Osim toga med sadrži bor, za koji je dokazano da stimulira proizvodnju estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca.

Banane – Sadrže mnogo vitamina B i kalija, koji su važni za ljudsku proizvodnju spolnih hormona. One su također pune minerala koji tijelu pomažu apsorbirati bitne hranjive sastojke i kao rezultat toga, smatra se da poboljšavaju muški libido.

Maslinovo ulje – Zahvaljujući antioksidansima koje sadržavaju, masline i njihovo ulje stoljećima se koriste za zdravlje. Grci su vjerovali da ih ono čini snažnijima i muževnijima. Maslinovo ulje dobar je izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su važne za normalno funkioniranje srca, krvotoka, kao i za proizvodnju hormona.

Bijeli luk – Iako je namirnica koju svi izbjegavamo posebno ako idemo na sastanak, bijeli luk sadrži alicin, organski spoj koji poboljšava krvotok i podiže nivo energije. Ako se njime odlučite stimulirati seksualne nagone, nadamo se da vaš partner može podnijeti intenzivan miris bijelog luka.

Avokado – Bilo da se njegova povezanost sa seksualnošću temelji na senzualnom obliku, bogatom okusu ili drevnoj reputaciji, ono što se krije iza avokada je visok nivo vitamina E koji potiče mladenačku snagu i energiju te time ne dozvoljava da se iskra strasti ugasi.

Bademi – Godinama bademi su bili simbol zavođenja. Slatka aroma koristila se kako bi pobudila strast kod žena. Macaroons od badema ne samo da lijepo mirišu i slatkog su okusa, nego vrlo brzo mogu pokrenuti akciju.

Cimet – Osim što je poznat po snažnim ljekovitim svojstvima cimet je začin koji posjeduje i afrodizijačke moći. Zadržava toplinu unutar tijela i time povećava apetit, kako fizički tako i seksualan. Smatra se da je cimet najbolje konzumirati ujutro uz kafu ili doručak.

Paradajz – Iako se smatralo da je paradajz otrovan zbog svoje crvene boje, Italijani i Francuzi ubrzo su iskoristili njegov pun potencijal. Ne samo da smiruje živce, paradajz također poboljšava mišićnu kontrolu, te sadrži likopen koji je dobar za zdravlje prostate i beta karoten od kojega koristi imaju oba spola.

Chilli papričica – Ovaj snažan začin zbog svog egzotičnog ugleda i crvene boje smatra se simbolom ljubavi i strasti. No, chilli papričica je više od samog simbola, ona stimulira endorfin koji ubrzava otkucaje srca i potiče na znojenje, pobuđuje iste simptome koje osjećate kada ste uzbuđeni te se zbog toga smatra nenadmašnim afrodizijakom.

 

Preporučujemo