3 greške koje pravimo kad kuhamo pastu bolognese

po Vasa Kuharica

Pasta bolognese – tradicionalno italijansko jelo od tjestenine, mljevenog mesa i paradajza nalazi se u gotovo svačijem kuharskom repertoaru. Ipak, većina amaterskih kuhara (a i pokoji profesionalac) radi „početničke“ greške kad ga priprema. Otkrijte gdje griješite.

  1. Široki rezanci, a ne špageti

Pasta bolognese vjerovatno je najpopularnije italijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočan umak od paradajza i mljevenog mesa preljeva preko špageta, u Bologni, otkud potječe recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.

  1. Potop tjestenine

Italijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a umak tek ukras na njenoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali „potopiti“ litrom umaka, već rezance nježno „razmočiti“ s paradajzom, mesom i drugim sastojcima.

  1. Kreativne namirnice

Pravi umak bolognese kuha se otprilike jedan i po sat na umjerenoj temperaturi i sadrži tačan popis namirnica. Ne smijete kombinirati stvari koje imate trenutno u frižideru i zvati to tradicionalnom recepturom bolognese.

Crveni i bijelu luk dinstaju se na maslinovom ulju, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve. Za umak se koristi mljevena govedina, a meso se obavezno podlijeva crnim vinom te nasjeckanim pelatima.

Umak se kod posluživanja dodatno „začinjava“ parmezanom koji ste samostalno naribali, a ne istresli lažne mrvice iz vrećice.

 

Preporučujemo