Kuhana riža odličan je prilog mesnim i povrtnim jelima, a naročito se dobro slaže s azijskom kuhinjom. Želite li oplemeniti okus ovom standardnom prilogu, pripremite ga s dodatkom kokosovog mlijeka, limunske trave i đumbira.
Sastojci:
400 grama riže
200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
1 čajna kašičica soli
1 stapka limunske trave od 15 cm (zgnječena)
1 korijen oguljenog đumbira (oko 2,5 cm veličine)
1 svježi krastavac, oguljen i narezan za dekoraciju
Priprema:
- Stavite rižu u cjedilo, isperite je tri puta s običnom svježom vodom.
- U lonac s odgovarajućim poklopcem stavite rižu, kokosovo mlijeko, sol, limunsku travu, đumbir i 300 ml vode. Promiješajte da sljubite sve sastojke dok ne prokuha.
- Smanjite temperaturu na najmanje i kuhajte 15 minuta s poklopcem.
- Skinite lonac s vatre i držite lonac pokrivenim još 10 minuta da para dodatno termički obradi rižu.
- Promiješajte rižu s viljuškom, izbacite iz lonca đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s komadićima svježeg krastavca.