3 umaka od hrena uz koje će mesna jela biti još ukusnija

po Senan Dervisevic

Hren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume … Najčešće se od njega prave umaci koji sjajno idu i uz sva mesna jela. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena 

Klasični umak od hrena

Sastojci:

80 g hrena

2 dl bistre mesne supe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu supu)

malo soli

Priprema:

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte szpu ili temeljac do vrenja pa time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

Umak od hrena s vrhnjem

Sastojci:

50 g ribanog hrena

2 dl kiselog vrhnja

malo soli i bibera

2 velike kašike limunovog soka ili sirćeta

Priprema:

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i pobiberite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili sirće, ovisno o tome koji okus više volite.

Umak od hrena s jabukom

Sastojci:

80 g hrena

1.5 dl bistre mesne supe (ili povrtne)

1 srednja jabuka

so

1 mala kašika sirćeta

Priprema:

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom supom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, so i sirće pa promiješajte.