Hren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume … Najčešće se od njega prave umaci koji sjajno idu i uz sva mesna jela. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena
Klasični umak od hrena
Sastojci:
80 g hrena
2 dl bistre mesne supe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu supu)
malo soli
Priprema:
Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte szpu ili temeljac do vrenja pa time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.
Umak od hrena s vrhnjem
Sastojci:
50 g ribanog hrena
2 dl kiselog vrhnja
malo soli i bibera
2 velike kašike limunovog soka ili sirćeta
Priprema:
Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i pobiberite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili sirće, ovisno o tome koji okus više volite.
Umak od hrena s jabukom
Sastojci:
80 g hrena
1.5 dl bistre mesne supe (ili povrtne)
1 srednja jabuka
so
1 mala kašika sirćeta
Priprema:
Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom supom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, so i sirće pa promiješajte.