Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih zidova poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentirati s rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju naše mame.

 

Sastojci:

4 paprike

100 g kus-kusa

voda

1 ljubičasti luk

2 paradajza

1 tikvica

100 g parmezan

bosiljak, so, biber i maslinovo ulje

 

Priprema:

  1. Paprike operite, prepolovite i izvadite im sjemenke.
  2. Kus-kus namočite u vrućoj, slanoj vodi.
  3. Luk, paradajz i tikvicu narežite na kockice i popržite na 2 kašike maslinovog ulja. Posolite i pobiberite.
  4. Kada je povrće gotovo, pomiješajte ga sa kus-kusom. Smjesom napunite paprike, posipajte sa svježe naribanim parmezanom i maslinovim uljem te stavite u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 180 stepeni.
  5. Pri posluživanju paprike ukrasite s dosta svježeg bosiljka.