Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih zidova poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentirati s rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju naše mame.
Sastojci:
4 paprike
100 g kus-kusa
voda
1 ljubičasti luk
2 paradajza
1 tikvica
100 g parmezan
bosiljak, so, biber i maslinovo ulje
Priprema:
- Paprike operite, prepolovite i izvadite im sjemenke.
- Kus-kus namočite u vrućoj, slanoj vodi.
- Luk, paradajz i tikvicu narežite na kockice i popržite na 2 kašike maslinovog ulja. Posolite i pobiberite.
- Kada je povrće gotovo, pomiješajte ga sa kus-kusom. Smjesom napunite paprike, posipajte sa svježe naribanim parmezanom i maslinovim uljem te stavite u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 180 stepeni.
- Pri posluživanju paprike ukrasite s dosta svježeg bosiljka.