Jedan od najpoznatijih italijanskih specijaliteta možete napravite na mnogo različitih načina, jer su osnova kore, a fil može biti šta god poželite. Klasične lazanje filuju se mljevenim mesom i bešamel sosom, ali nećete pogriješiti ni ako ih napravite sa sirom, gljivama, špinatom…
Sastojci:
400 g lazanja
500 ml bešamela
5 kašika maslinovog ulja
400 g šampinjona
250 g sirnog namaza
200 g mozzarelle
prezla
naribani parmezan
2 čehna bijelog luka
1 kašika nasjeckanog peršuna
maslac za premazivanje
posude za pečenje.
Priprema:
- U tavi na maslinovom ulju kratko propržite bijeli luk te dodajte gljive narezane na kriške. Dinstajte 10-ak minuta, zatim dodajte peršun, so i biber po ukusu te kuhajte dok tekućina gotovo ne ispari.
- Nakon toga dodajte bešamel, pa potom sirni namaz. Lazanje skuhajte al dente u proključaloj slanoj vodi.
- Dno vatrostalne posude namažite maslacem pa pospite prezlom, složite sloj lazanja, prelijte bešamelom s gljivama te pospite komadićima mozzarelle i parmezanom. Nastavite slagati tim redom dok ne potrošite sve sastojke. Stavite u pećnicu na 180 stepeni oko 30 minuta i ukrasite listićima peršuna.