Savršenstvo ukusa: Lazanje kakve još niste probali

po Vasa Kuharica

Jedan od najpoznatijih italijanskih specijaliteta možete napravite na mnogo različitih načina, jer su osnova kore, a fil može biti šta god poželite. Klasične lazanje filuju se mljevenim mesom i bešamel sosom, ali nećete pogriješiti ni ako ih napravite sa sirom, gljivama, špinatom…

Sastojci:

400 g lazanja

500 ml bešamela

5 kašika maslinovog ulja

400 g šampinjona

250 g sirnog namaza

200 g mozzarelle

prezla

naribani parmezan

2 čehna bijelog luka

1 kašika nasjeckanog peršuna

maslac za premazivanje

posude za pečenje.

 

Priprema:

  1. U tavi na maslinovom ulju kratko propržite bijeli luk te dodajte gljive narezane na kriške. Dinstajte 10-ak minuta, zatim dodajte peršun, so i biber po ukusu te kuhajte dok tekućina gotovo ne ispari.
  2. Nakon toga dodajte bešamel, pa potom sirni namaz. Lazanje skuhajte al dente u proključaloj slanoj vodi.
  3. Dno vatrostalne posude namažite maslacem pa pospite prezlom, složite sloj lazanja, prelijte bešamelom s gljivama te pospite komadićima mozzarelle i parmezanom. Nastavite slagati tim redom dok ne potrošite sve sastojke. Stavite u pećnicu na 180 stepeni oko 30 minuta i ukrasite listićima peršuna.

Preporučujemo