Pita sa šumskim voćem

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g maslaca,
400 g glatkog brašna,
50 g šećera,
prstohvat soli,
1/2 praška za pecivo,
25 ml mlijeka,
narendana korica pola limuna.

 

Za nadjev:

400 g zaleđenog šumskog voća,
250 g svježeg sira,
puding od vanile,
120 g šećera.

 

Priprema:

 

  1. Maslac isijecite na listiće i dodajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo, šećerom i soli. Zatim dodajte mlijeko, narendanu koru limuna i zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u plastičnu kesu i ostavite u frižider na pola sata.

 

  1. Okrugli pleh obima 23 cm namastite s malo maslaca i pospite brašnom. Rernu ugrijte na 180 stepeni. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Razvijte testo na oko 4 milimetra debljine i stavite u pleh, tako da pokrije dno kalupa i stranice.

 

  1. Nadjev pripremite tako što ćete sir pomiješati sa šumskim voćem, pudingom i šećerom. Lagano rasporedite nadjev po tijestu i prekrijte drugim razvijenim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta izbodite viljuškom. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kad se pita ohladi, možete je posuti šećerom u prahu.

 

Preporučujemo