Sastojci za fil:
450 g mljevenog mesa,
1 luk,
4 čehna bijelog luka,
1 kašika origana,
pola kašičice majčine dušice,
1 kašičica mljevenog cimeta,
1 kašičica maslinovog ulja,
400 ml koncentrata paradajza,
so, biber,
450 g penne rigate.
Za bešamel:
1 čehno bijelog luka,
1 muškatni oraščić,
4 kašike maslaca,
50 g pšeničnog brašna,
4 šolje mlijeka,
2 jaja,
pola šolje grčkog jogurta,
1 šolja parmezana,
so, biber.
Priprema:
- Fil – u tavi na ulju prepržite meso, bijeli luk i luk. Umiješajte sos od paradajza, majčinu dušicu, origano i cimet. Začinite pa kuhajte na slaboj vatri 15 minuta. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s filom u tavi.
- Bešamel – u tavi otopite maslac i dodajte bijeli luk. Pržite minutu na slaboj vatri pa umiješajte brašno. Ulijte mlijeko i kuhajte desetak minuta dok se ne zgusne. Uspite parmezan i začinite. Ostavite sa strane. Kad se ohladi, dodajte jogurt i jaja.
- Složite lazanje – u posudu za pečenje na dno stavite smjesu s mesom i tjesteninom. Prelijte bešamelom i pecite na 170 stepeni oko 45 minuta.