Sastojci za fil:

 

450 g mljevenog mesa,

1 luk,

4 čehna bijelog luka,

1 kašika origana,

pola kašičice majčine dušice,

1 kašičica mljevenog cimeta,

1 kašičica maslinovog ulja,

400 ml koncentrata paradajza,

so, biber,

450 g penne rigate.

 

Za bešamel:

 

1 čehno bijelog luka,

1 muškatni oraščić,

4 kašike maslaca,

50 g pšeničnog brašna,

4 šolje mlijeka,

2 jaja,

pola šolje grčkog jogurta,

1 šolja parmezana,

so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Fil – u tavi na ulju prepržite meso, bijeli luk i luk. Umiješajte sos od paradajza, majčinu dušicu, origano i cimet. Začinite pa kuhajte na slaboj vatri 15 minuta. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s filom u tavi.

 

  1. Bešamel – u tavi otopite maslac i dodajte bijeli luk. Pržite minutu na slaboj vatri pa umiješajte brašno. Ulijte mlijeko i kuhajte desetak minuta dok se ne zgusne. Uspite parmezan i začinite. Ostavite sa strane. Kad se ohladi, dodajte jogurt i jaja.

 

  1. Složite lazanje – u posudu za pečenje na dno stavite smjesu s mesom i tjesteninom. Prelijte bešamelom i pecite na 170 stepeni oko 45 minuta.