Sastojci:
60 g lješnika,
180 g čokolade za kuhanje,
4 jaja,
170 g meda,
325 g slatke pavlake,
1 kašičica ekstrakta vanilije.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 165 stepeni. Pleh obložite pek papirom i rasporedite lješnike po njemu. Zapecite oko 10 minuta, ali pazite da ne zagore. Skinite kožicu s lješnika pa ih isjeckajte.
- Preko papira za pečenje stavite foliju, pa rasporedite sjeckane lješnike. Otopite čokoladu na pari i prelijte je preko. Stavite u frižider da se malo ohladi, a kada se stegne, izlomite čokoladnu smjesu na male komade.
- Pleh veličine 20 x 20 cm obložite folijom. U manjoj posudi umutite žumanca i dodajte med. U drugoj zdjeli čvrsto umutite bjelanca. U trećoj posudi dobro umutite slatku pavlaku i ekstrakt vanilije pa pomešajte s umućenim bjelancima. Na kraju spojite i žumanca s kremastom smesom te dodajte i mješavinu čokolade i lješnika.
- Sipajte smesu u pripljemljen pleh i stavite u zamrzivač na najmanje osam sati. Prije posluživanja odvojite desert od folije, izrežite na kocke ili vadite kugle kašikom za sladoled. Po želji ukrasite lješnicima ili čokoladom.