5 grešaka kod kuhanja graha

po Senan Dervisevic

1. Kuhate ga predugo ili prekratko.  Kuhanje graha prava je mala gastro „nauka“ jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac…) i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah. Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer niko ne želi jesti tvrdi sirovi grah. Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obje vrste graha redovno provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov. 

2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah.
Staro pravilo kaže da se grah mora namakati minimalno osam sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata. Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Za brzo namakanje na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da zavre i ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno jedan sat. 

3. Ne stavljate dovoljno povrća.
Upravo povrće daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na crvenom luku, bijelom luku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršuna i celera. 

4. Stavljate previše suhog mesa. Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu okus dima i „ubiti“ slatkoću koju daje povrće. 

5. Pretjerujete sa začinima.
To se prije svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da je suho meso samo po sebi jako slano. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni grah od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju.